Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-15 16:51:05

Çin ve Benin ilişkileri geliştirecek

Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang’ı ülkenin en büyük şehri Kotonu’da kabul etti.

Talon, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın ilk Afrika ziyaretinde Benin’e de gelmesinin ve diplomatik ilişkilerin 50. yılının kutlanmasının, iki ülke arasındaki dostluğu ve sıkı bağı yansıttığını söyledi.

Çin’in uzun zamandır Benin’e sağladığı destek ve yardımların kıymetini bildiklerine işaret eden Talon, Benin’in daima doğruluk, eşitlik ve adaletten yana olup, Çin’in güvenilir dostu olmaya devam edeceğini kaydetti.

Talon, Çin’in doğru bir kalkınma yolu bularak çarpıcı başarılar kaydettiğini ve bunun tüm gelişmekte olan ülkeleri teşvik ettiğini dile getirdi. Talon, Benin’in ulusal kalkınmasını hızlandırmak amacıyla Çin’in deneyimlerinden faydalanarak, somut işbirliğini derinleştirmeyi beklediklerini sözlerine ekledi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang da Benin’e Çin’in temel çıkarları ve başlıca endişelerine ilişkin hususlarda gösterdiği anlayış ve verdiği destek için teşekkür etti.

Qin Gang, Çin’in Benin ile karşılıklı siyasi güveni ve ortak kalkınmayı güçlendirmeye devam edeceğini ifade etti.

İki ülke liderleri arasında varılan önemli uzlaşıları ve Çin-Afrika İşbirliği Forumu 8. Bakanlar Toplantısı’nda kaydedilen sonuçları Benin’le beraber hayata geçirerek, ikili ilişkileri yeni bir seviyeye taşımaya hazır olduklarına dikkat çeken Qin Gang, daha fazla Çinli işletmeyi Benin’e yatırım yapmaya teşvik ederken, Benin’den de Çinli kuruluş ve personelin güvenliği ile meşru hak ve çıkarlarını korumasını beklediklerini kaydetti.

Benin’le devlet yönetişimi alanında deneyim paylaşımını güçlendirmeyi arzuladıklarını belirten Qin, Benin’in kendi koşullarına uyan bir kalkınma yolu bulma çabalarını desteklediklerini ifade etti.

Qin, Benin dâhil olmak üzere tüm Afrika ülkeleriyle dayanışma ve işbirliği içinde ortak kalkınmayı gerçekleştirmeyi dilediklerini sözlerine ekledi.

Qin Gang, ziyareti sırasında Benin Dışişleri Bakanı Aurelian Agbenonci’yle de bir araya geldi. İki taraf, kültürel ve beşeri iletişim gibi alanlardaki işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.