Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-16 10:18:25

Forex gündem

ABD’de geçen hafta perşembe günü açıklanan ve düşüş eğilimini devam ettiren enflasyon rakamları sonrasında Fed’e ilişkin faiz artırımlarının daha ılımlı olacağına ilişkin beklentilerin güç kazandığı görülüyor. Bu gelişmelerle küresel risk iştahı da güç kazanırken, Fed üyelerinden gelen son açıklamalarda şubat ayı toplantısı için 25 baz puan faiz artırımına işaret ediliyor. Fed’e yönelik beklentiler ve ekonomik veri akışları risk iştahını ve fiyatlamaları şekillendirmeye devam edecektir. 

Açıklanacak önemli ekonomik veriler       

•    11:00 Türkiye – Bütçe Dengesi Önem: Orta

Türkiye

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile gerçekleştirdiği Ocak ayı piyasa katılımcıları anketinde yılsonu enflasyon beklentisi %32,46 oldu. 12 aylık enflasyon beklentisi de %30,44 seviyesine geriledi. Ankette enflasyon beklentilerine ilişkin aşağı yönlü revizyonlar gelirken, kur beklentilerinin yukarı çekildiği izlendi. Buna göre anket katılımcılarının yıl sonu Dolar/TL beklentisi 23,12 olarak belirlendi. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından hazırlanan 2022 yılı finansal piyasa özet verilerine göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 2022'de rekor bir büyümeyle, % 250 artarak 1 trilyon 836 milyar liraya çıktı. TCMB 3 aydan uzun vadeli TL mevduatlarda zorunlu karşılık oranlarını sıfırladı. Daha önce 6 aya kadar vadeli TL mevduatlarda zorunlu karşılık oranları %6, 1 yıla kadar olan vadeli mevduatlarda %4, 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlarda %3 olarak uygulanıyordu. Yurt içinde bugün bütçe dengesi rakamları takip edilecek.

Euro Bölgesi

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin Kasım ayı mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim verilerini açıkladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Kasım'da Ekim ayına kıyasla yüzde 1, Kasım 2021'e göre de yüzde 2 artış kaydetti. Anketlere göre beklentiler aylık yüzde 0,5 yıllık yüzde 0,8 seviyesinde artış olacağı yönündeydi. Öte yandan, Polonya Parlamentosunun alt kanadı Sejm, Avrupa Birliği'nin (AB) Varşova'ya sağlanan fonların kilidinin açılması için şart koştuğu yasal reformu onayladı. Yargıya daha fazla bağımsızlık sağlaması ve adalette eşitliği ön plana çıkarması hedeflenen reform, 23,9 milyar Euro’luk hibe ve 11,5 milyar Euro tutarında ucuz kredinin yolunu açacak.

ABD

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, geçtiğimiz perşembe günü açıklanan ve 1 yıldan uzun sürenin en düşük enflasyon verisinden sonra ufak montanlı faiz artışından yana olduğunu söyledi. Bostic CBS’e verdiği mülakatta enflasyonda yavaşlama olduğunu gösteren Aralık verisi sonrası faiz artış hızını yavaşlatma taraftarı olduğunu belirtti. Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 6,5’e gerilemesinin ardından Fed yetkililerinin 31 Ocak-1 Şubat’taki toplantısında faiz artış hızını yavaşlatması bekleniyor. Fed üst üste 4 toplantıda 75’er baz puanlık faiz artırımının ardından son toplantıda faizi 50 baz puan artırarak yüzde 4,25-4,5 aralığına çekmişti. Fed yetkilileri faizlerin bu sene yüzde 5’in üzerine yükseleceği ve bir süre orada kalacağı tahminini yapmıştı. Bugün piyasaları etkileyecek önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Kaynak: Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.