Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-13 17:19:50

“Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkileri bir an önce doğru yola dönmeli”

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, dün ABD-Çin İş Konseyi Başkanı Craig Allen ile video konferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede, Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin bir an önce doğru yola dönmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

İki yetkili görüşmede, Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkileri, Çin’in dışa açılmayı genişletmesi gibi konuları ele aldı.

Wang Wentao, ABD’ye Çin’in kalkınmasının ABD’ye ve tüm dünyaya getirdiği fırsatlara doğru bir şekilde yaklaşarak, iki ülke liderlerinin belirlediği yöne göre ekonomik ve ticari ilişkilerin bir an önce doğru yola dönmesini sağlama çağrısında bulundu.

Wang, Çin Ticaret Bakanlığı’nın ABD’deki ilgili kurumlarla birlikte iki ülke liderlerinin kasım ayında Bali Adası’nda gerçekleştiği görüşmede sağlanan önemli fikir birliğini yerine getirerek, karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama, iş birliği ve ortak kazanç ilkeleri doğrultusunda rasyonel, pragmatik ve profesyonel temaslarda bulunmaya, iş birliğini ilerletmeye ve ikili ilişkilere güç katmaya hazır olduğunu ifade etti.

Çin ve ABD’nin geniş ortak çıkarlara ve iş birliği potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Wang Wentao, ikili ekonomik ve ticari iş birliğinin iki ülke halklarının mutluluğuna yararlı olduğu gibi, dünyanın ekonomik büyümesi için de önemli rol oynadığını hatırlattı.

Wang, Washington’un Çin’le ilişkileri “stratejik rekabet” olarak tanımladığını, Çin’e bir dizi ticaret ve yatırım kısıtlamalarıyla ticari korumacılık uyguladığını, bu girişimlerin iki ülke şirketleri ve halklarının çıkarlarına zarar verdiğini kaydetti.

Wang, ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nde Çin’in dışa açılmayı kararlılıkla sürdüreceğinin vurgulandığına dikkat çekerek, 1 milyar 400 milyon nüfusa sahip olan Çin’in modernleşmesinin ABD işletmeleri dahil küresel çaptaki işletmeler için devasa fırsat anlamına geldiğini söyledi.

Wang Çin’in yabancı sermayeli işletmelerin fikirlerini benimseyerek, piyasa odaklı, hukukun üstünlüğüne dayalı ve uluslararası standartlara uygun iş ortamını sürekli iyileştireceğini sözlerine ekledi.

Allen, ABD ve Çin liderleri arasında Bali adasında yapılan görüşmenin uluslararası toplumun geniş ilgisini çektiğine işaret ederek, iki liderin samimi, derinlemesine ve yapıcı iletişimde bulunduğunu ve bunun ABD sanayi ve ticaret çevreleri için heyecan verici olduğunu belirtti.

Allen iki tarafın somut meselelerden yola çıkarak iletişim ve iş birliğini güçlendirip, karşılıklı güveni pekiştirmesini temenni ettiklerini ifade etti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.