Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, IDEF 2025 kapsamında, Savunma Sanayii Başkanı Görgün, NATO Savunma Yatırımlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tarja Jaakkola ile bir araya geldi.
Görüşmede; NATO ile savunma sanayii alanındaki iş birliği imkanları, teknoloji paylaşımı, ortak projeler ve Ar-Ge yatırımlarına dair başlıklar ele alındı.
IDEF 2025 Uluslararası Savunma Fuarı marjında, Prof. Dr. Görgün’ün iştirakiyle “Türk Devletleri Teşkilatı Savunma Sanayii Kurumları 1. Toplantısı” gerçekleştirildi.
Toplantıya; TDT Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanı Vugar Mustafayev, Kazakistan Sanayi ve İnşaat Bakanı Yersayin Nagaspayev, Kırgızistan Savunma Bakan Yardımcısı Azizbek Baybalaev ve Özbekistan Savunma Sanayi Ajansı Direktörü Mansurjon İbodullayev iştirak etti.
IDEF 2025 kapsamında, Görgün, Hırvatistan Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Tomislav Galic ile bir araya geldi.
Görüşmede; savunma sanayii sahasındaki mevcut iş birlikleri, teknoloji aktarımı ve müşterek projelere dair müzakerelerde bulunuldu. Taraflar, bölgesel güvenlik perspektifinden stratejik diyaloğun ehemmiyetini teyit etti.
Görgün, Umman Yatırım Otoritesi Başkanı Abdulsalam bin Mohammed Al Murshidi ile bir araya geldi.
Görüşmede; savunma sanayii alanındaki yatırım potansiyeli, teknoloji temelli müşterek teşebbüsler ve stratejik projelerde iş birliği imkanları masaya yatırıldı. Taraflar, karşılıklı istifade ve müstakbel hedefler doğrultusunda iş birliklerini derinleştirme iradesini teyit etti.
IDEF 2025 kapsamında, başkanlık ile TAİS Shipyards arasında, dört adet Milli Sahil Güvenlik Gemisi’nin tedarikine ilişkin sözleşme, Prof. Dr. Haluk Görgün’ün iştirakiyle imzalandı.
Açıklamada “Bu proje kapsamında inşa edilecek milli gemilerimiz; münhasır ekonomik bölgelerimiz, kıyı sularımız ve açık denizlerimizde görev alacak şekilde donatılacak, geniş görev yelpazesiyle denizlerdeki egemenlik haklarımızı ve milli menfaatlerimizi azim ve kararlılıkla koruyacaktır. İlk teslimatın 26 ay içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan bu proje, denizlerimizde daha güvenli ve caydırıcı bir varlık tesis etmeye yönelik önemli bir adım niteliğindedir.” denildi.
IDEF 2025 kapsamında, başkanlık ile ASFAT arasında 7. ila 10. gemileri kapsayan Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi’ne yönelik yeni sözleşme, Görgün’ün iştirakiyle imza altına alındı.
Türkiye’yi çevreleyen stratejik sularda; milli hak ve menfaatlerin korunması, deniz güvenliğinin artırılması ve acil durumlara etkin müdahale kabiliyetinin sağlanması amacıyla dört yeni platformun daha Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırılacağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Söz konusu gemilerin ilk ikisi 34 ayda, son ikisi ise 36 ayda teslim edilecek şekilde inşa edilecektir. Bu süreçte, modern muharip deniz platformlarımızın sayısı ve etkinliği daha da güçlendirilecektir. Proje; düşük risk, yüksek caydırıcılık ve uygun maliyet esasına dayanarak savunma sanayiimizin derinleşmesine de katkı sunmaktadır.”
DEF 2025 kapsamında, ASELSAN ile Umman merkezli SINAN şirketi arasında imzalanan stratejik iş birliği anlaşması, Prof. Dr. Görgün ve Umman Yatırım Otoritesi Başkanı Abdulsalam bin Mohammed Al Murshidi’nin iştirakiyle hayata geçirildi.
Derin kardeşlik bağlarıyla şekillenen Türkiye–Umman ilişkilerinin, bu anlaşmayla birlikte kurumsal ve uzun vadeli bir iş birliği zeminine kavuştuğu belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:
“Kurulacak ortak girişim yapısı, savunma sanayiinde teknoloji transferi, yerli üretim ve karşılıklı yatırımlar için yeni ufuklar açacaktır. Bu mutabakat, sadece iki ülkenin değil; aynı zamanda bölgenin huzur, refah ve istikrarına katkı sunacak niteliktedir. IDEF; güven temelli uluslararası iş birliklerini teknoloji diplomasisi ekseninde pekiştiren müstesna bir platform olmaya devam etmektedir.”
IDEF 2025 kapsamında, başkanlık ile ASELSAN arasında “Havanların Modernizasyonu Seri Üretim Projesi”ne yönelik sözleşme, Prof. Dr. Görgün’ün iştirakiyle imzalandı.
Proje kapsamında; Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki 81 mm ve 120 mm havanların modernizasyonu ile atış hızlarının artırılması, isabet oranlarının yükseltilmesi ve klasik yönlendirme sistemlerinin yerine daha etkin, sade ve az personelle kullanılabilen yeni nesil bir tevcih sistemi kazandırılması hedefleniyor.
Sahada yüksek performans, düşük hata oranı ve personel etkinliğini önceleyen bu çözüm; hem harekat etkinliğini artıracak hem de envanterdeki sistemlerin ömrünü uzatarak maliyet etkin bir kazanım sağlayacak.
IDEF 2025 kapsamında, Savunma Sanayii Başkanı Görgün, İspanya Milli Silahlanma Direktörü Miguel Ivorra Ruiz ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.
Görüşmede; savunma sanayiine yönelik teknoloji transferi, platform geliştirme ve ortak üretim başlıklarında yürütülebilecek iş birliği fırsatları kapsamlı şekilde ele alındı.
IDEF 2025 kapsamında, Prof. Dr. Görgün, Malezya Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Direktörü Raja Dato’ Nushirwan bin Zainal Abidin ile bir araya geldi. Görüşmede; savunma sanayii alanında mevcut iş birlikleri ve potansiyel ortak girişimlere dair başlıklar ele alınarak, teknoloji paylaşımı ve kapasite inşasına yönelik atılabilecek adımlar istişare edildi.
Görgün, Birleşik Krallık Savunma Tedarikinden Sorumlu Devlet Bakanı Maria Eagle ile bir araya geldi.
Görüşmede; savunma sanayiinde mevcut iş birliklerinin değerlendirilmesinin yanı sıra, teknoloji ortaklıkları, yatırım olanakları ve sürdürülebilir üretim modelleri üzerine kapsamlı istişarelerde bulunuldu.
Görgün IDEF 2025 kapsamında Ukrayna Savunma Tedarik Ajansı (DPA) Direktörü Arsen Zhumadilov ile bir araya geldi. Görüşmede; mevcut savunma sanayii iş birlikleri değerlendirildi, ortak üretim, teknoloji transferi ve platform entegrasyonu gibi alanlarda atılabilecek adımlar istişare edildi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.