Dün piyasalarda neler oldu? Kritik enflasyon verisi beklentileri beraberinde Cuma günü küresel piyasalarda karışık seyir gözlemlendi. Wall Street Journal haberine göre, ABD’de hisse senedi yatırım fonlarından son altı haftada net 31 milyar dolar çıkış yaşandı. Böylece, 2016’dan beri aynı dönemde ABD yatırım fonlarından en yüksek miktarda çıkış yaşanmış oldu. Söz konusu dönem içinde yatırımcılar uluslararası hisse yatırım fonlarında 12 milyar dolar, tahvil fonlarında ise 24 milyar dolar alım gerçekleştirdi. Bloomberg haberine göre, ABD yatırım bankası CEO’su David Solomon bankanın 400 ortağıyla gerçekleştirdiği toplantıda, şirketin açıklamış olduğu personel işten çıkarma planında geç kalındığını düşündüğünü vurguladı.
Solomon, çalışan sayısında azaltılmanın geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde ekonomide alınan sinyaller ile beraber başlatılmış olması gerektiğini ve böylelikle zamanında aksiyon alınmış olsaydı işten çıkarmaların mevcut seviyelerden daha az dramatik şekilde olabileceğine dikkat çekti. Hatırlamak gerekirse, geçtiğimiz ay işten çıkarmalara başlanılan şirkette, 3200’den fazla çalışanın işlerine son verilmesi bekleniliyor. S&P 500 endeksi %0,22 değer kazanarak 4090,46 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksinde en yüksek değer kazancı %3,92 ile enerji sektöründe yaşanırken, iletişim ve teknoloji sektörlerinde sırasıyla %0,89, %0,55 değer kayıpları yaşandı. Nasdaq endeksi %0,61 değer kaybederken, Dow Jones endeksi ise %0,50 değer kazandı.
Dow Jones %0,61 kayıpla 33.949,01 seviyesinden, S&P 500 endeksi %1,11 değer kaybıyla 4.117,86 puandan ve Nasdaq endeksi %1,68 gerileyerek 11.910,52 seviyesinden günü sonlandırdı. S&P 500 endeksinde telekom, altyapı ve tüketim sektörleri en çok düşüş sergileyen sektörler oldu. Avrupa piyasalarında ise AMB yetkilisi Vujcic’in açıklamaları takip edildi. Vujcic Mart’tan sonra daha fazla faiz adımının görülmesinin büyük olasılık olduğunu ve enflasyonun olması istenilen seviyeye geri gelmekte olduğundan emin olunana kadar faizi yüksek seviyede tutmaya devam etmenin gerekli olduğunu vurguladı. AMB cephesinden gelen şahin açıklama ve ABD kritik enflasyon verisi beklentileri beraberinde Avrupa piyasalarında satıcılı seyir gözlemlendi.
Almanya’da Dax endeksi %1,39 değer kaybederek 15.307,98 puana, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,82 azalışla 7.129,73 puana geriledi. İngiltere’de ise FTSE 100 endeksi %0,36 değer kaybederek 7.882,45 seviyesine geriledi. Tahvil faizleri cephesinde ise, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,73 seviyesine, 2 yıllık tahvil getirileri ise %4,51 seviyesine yükseliş gösterdi. VIX endeksi de 0,18 puan düşüşle 20,53 seviyesine geriledi. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasaları cephesinde ise genel olarak satıcılı seyir görülüyor. ABD cephesinde bu hafta açıklanacak olan enflasyon verisi ve enflasyonla mücadele çerçevesinde faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik beklentilerin satıcılı seyirde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Asya piyasalarında Hang Seng %0,46 satıcılı seyrederken, Kospı %0,66, Nifty 50 endeksinde ise %0,19 negatif seyir etkili oluyor. ABD vadeliler cephesinde de negatif seyir takip ediliyor. Bugün Avrupa’da, Avrupa komisyonu ekonomik tahminler verisi ve AMB yetkilisi Centeno'nun konuşması takip edilecek.
Gelecek gündemde neler var? Makro veri tarafında Salı günü TSİ ile 16:30’da ABD’de Ocak ayı TÜFE verisini takip edeceğiz. Verinin Ocak ayında yıllık bazda %6,2 artış yönünde gerçekleşmesi beklenirken, aylık bazda ise %0,5 artması bekleniyor. Aralık ayında yıllık bazda TÜFE verisi %6,5 artış, aylık bazda ise %0,1 azalış yönünde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise TSİ 13:00’de 4Ç22 GSYH verisi izlenecek. Veri 3Ç22’de yıllık bazda %1,9 artış yönünde gerçekleşmişti.
Dün piyasalarda neler oldu? Cuma günü yurt içi piyasalar kapalıydı. Borsa İstanbul, 8 Şubat tarihinde Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına karar verildiğini duyurmuştu. Bugün ne bekliyoruz? Borsa İstanbul’da, beş iş günü süreyle (14 Şubat 2023) akşamına kadar işlem yapılmayacak. Yurt içerisinde bugün Aralık ayı Cari Denge verisini takip edeceğiz. Kasım ayında Cari denge 3,67 mlr dolar açık vermişti. Cari Denge piyasa beklentisi ise 5,45 mlr dolar açık seviyesinde bulunuyor.
Gelecek gündemde neler var? Yurt içerisinde Çarşamba günü Ocak ayı Bütçe Dengesi verisini takip edeceğiz. Aralık ayında veri 118,6 milyar TL açık olarak açıklanmıştı. Perşembe günü Ocak ayı Konut fiyat endeksi, Cuma ise konut satışları ve Piyasa Katılımcıları Anketi verilerini takip ediyor olacağız. Hatırlamak gerekirse konut satışları aralık ayında yıllık bazda %8,8 seviyesinde gerileyerek 2022 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ocak ayı piyasa katılımcıları anketinde ise enflasyon beklentisi %30.44 seviyesinde açıklanmıştı.
Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda, bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verileri öncesi temkinli fiyatlamalar izlendi. Dolar Endeksi 103,3 yükselirken, Euro/Dolar paritesi 1,07 seviyesine geriledi. GOÜ para birimlerinin çoğu ABD Doları karşısında değer kaybetti. Küresel tahvillerde satışlar devam ederken gün içinde ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi %3,69, Almanya 10 yıllık tahvil faizi %2,36 seviyesinden işlem gördü. Türkiye Hazine Eurobondlarında benzer görünüm hakim olurken 2033 vadeli 10 yıllık Eurobond tahvil faizi 7 bp artışla %9,30 seviyesine yükseldi.
Yurt içi tahvil piyasasında ise BIST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 5,2 milyar TL’ye yükselirken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi 4 bp artışla %10,92 ve 10 yıllık gösterge tahvil faizi 9 bp azalışla %11,30 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 49 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 1 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 184 milyar TL seviyesine geriledi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden yaklaşık 7,7 milyar TL ilave fonlama sağladı. TCMB swap işlemleriyle piyasayı fonlamaya devam ederken, Cuma günü itibarıyla yaşayan swap işlemleri toplamı önceki haftaya göre yaklaşık 36 milyar TL azalarak 853,9 milyar TL seviyesine geriledi. Swap ve haftalık repo dahil toplam fonlama tutarı önceki haftaya göre 77,2 milyar TL azalarak 1,038 trilyon TL seviyesinde oluştu.
Borsa İstanbul, Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11:00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlara yönelik kredi kartı limitlerinin artırılması, asgari borçların ve kredi vadelerinin ötelenmesi dahil birçok ilave karar açıkladı. Kredi kartlarının limitlerinin artırılması amacıyla, kart limiti tespit edilirken bankalarca dikkate alınan sınırlar yükseltilerek bankalarca toplam kart limitinin ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşmayacak şekilde belirlendi. Aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limiti 2.000 TL’den 5.000 TL’ye yükseltildi.
Bankalar, finansal kiralama, faktöring ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi halinde erteleme süresinin, ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarında dikkate alınmamasına karar verildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle pistinde hasar oluşan Hatay Havalimanı'nın hizmet vermeye başladığını bildirdi. Türk Hava Yollarının TK 3313 sefer sayılı uçağı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından onarılan Hatay Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TÜRKONFED, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerine yönelik rapor hazırladı. Raporda Marmara Depremi verilerinin kullanıldığı metodoloji ile Kahramanmaraş depremlerinin 84,1 milyar dolarlık mali hasar yaşana bileceği paylaşıldı. Öngörülen mali hasarın 70,75 milyar dolarının konut zararı, 10,4 milyar dolarının milli gelir kaybı ve 2,91 milyar dolarının işgünü kaybı olacağı tahmin edildi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak'ın Rusya'nın Mart ayında günlük petrol üretimini 500 bin varil azaltmayı planladığını açıkladı. Novak, Rus petrolüne uygulanan fiyat sınırlamasına uyan ülkelere doğrudan veya dolaylı olarak petrol satışı yapmayacaklarını belirtti. ABD Hazine Bakanlığı, Ocak ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu yayımladı. Ocak ayında federal hükümetin bütçe açığı 39 milyar dolar olarak hesaplandı. Federal hükümet, geçen yılın aynı ayında ise 119 milyar dolarlık bütçe fazlası vermişti. Böylece bütçe dengesinde geçen senenin aynı ayına kıyasla 157 milyar dolar azalış gerçekleşti.
Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, bütçenin 63 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Ukrayna'nın kredi notunu "Caa3"ten "Ca"ya düşürürken görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Moody's'den yapılan açıklamada, Rusya ile süren savaşın, Ukrayna ekonomisi ve kamu maliyesi üzerinde uzun süreli zorluklar oluşturmasının muhtemel olması nedeniyle ülkenin kredi notunun düşürüldüğü bildirildi. Ayrıca açıklamada, Moody's'in temel senaryosunda savaşın uzamasının, Ukrayna ekonomisinin 2023'te yüzde 2 küçülmesinin ve 2024'te hafif bir toparlanma kaydetmesinin beklendiği aktarıldı.
Türkiye Vakıflar Bankası (VAKBN, Pozitif): Sermaye Piyasası Kurulu'nun Geri Alınan Paylar Tebliği kapsamında daha önce 17.03.2020 tarihli Yönetim Kurulu Kararı uyarınca hissedarların yatırımlarının değerinin korunması ve Banka hisse değerinde fiyat istikrarının desteklenmesi amacıyla azami 100.000.000 nominal adete ve 500.000.000 TL satış tutarına kadar Bankanın Borsa İstanbul'da işlem gören "D" grubu halka açık paylarının geri alınmasına karar verilmişti. Bu kapsamda 09.02.2023 tarihli Banka Yönetim Kurulu kararıyla mevcut yetki dahilindeki azami tutarların 150.000.000 nominal adete ve 1.000.000.000-TL satış tutarına artırılmasına karar verildi.
Koç Holding (KCHOL, Pozitif): Koç Holding 4Ç22’de piyasa ortalama beklentisinin %32,1 üzerinde yıllık bazda %381 artışla 27.784 mn TL net kar açıkladı. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların desteğiyle güçlü net kar büyümesi görüldü. Net satış gelirleri yıllık bazda %103,4 artışla 198,1 mlr TL, FAVÖK yıllık bazda %136,2 artışla 54,1 mlr TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı yıllık bazda 3,8 puanlık artışla %27,3 seviyesinde gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen son çeyrek finansal sonuçlarını ‘pozitif’ olarak değerlendiriyoruz.
Turk İlaç (TRILC, Sınırlı Pozitif): Turk İlaç 4Ç22’de bir önceki yıl aynı döneminde açıkladığı 27 mn TL’lik net zararın aksine 8,2 mn TL net kar açıkladı. 6,5 mn TL seviyesinde kaydedilen ertelenmiş vergi geliri net kar destekledi. Net satış gelirleri yıllık bazda %5 artışla 170 mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 4Ç21’deki 15,8 mn TL’lik operasyonel zararın aksine 4Ç22’de 47,9 mn TL FAVÖK kaydedildi. Piyasa beklentisi bulunmayan hisse de son çeyrek finansal sonuçlarını ‘sınırlı pozitif’ olarak değerlendiriyoruz.
Sarkuysan (SARKY, Pozitif): Yakın gelecekte ortaya çıkabilecek fırsatları değerlendirmek ve ilgili sektörlerdeki iş birlikleri ve yatırımları gerçekleştirmek amacıyla, her nevi metal üretimi, pazarlaması ve satışı konularında faaliyet göstermek üzere kurulacak olan 300.000.000 TL sermayeli, "CRW METAL SANAYİ ve TİCARET ANONİM ŞİRKETİ" ünvanlı şirketin sermayesine %42,50 oranında 127.500.000 TL ile iştirak edilmesine oybirliği ile karar verildi.
Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.