Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-02-24 22:59:28

Davutoğlu: "Seçim öncesinde yeni bir inşaat faaliyeti telaşına girmeyin!"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hatay’ın Defne ilçesinde talimatı bizzat kendisi tarafından verilen ve yapımı tamamlanmak üzere olan konteyner kentte kalan afetzede vatandaşlarla bir araya geldi.

Afet bölgesinde çadır sıkıntısının devam ettiğini hatırlatan Gelecek Partisi lideri, sahadan gelen en yoğun şikayetin ise ilk iki gün arama kurtarma çalışması yapılmaması olduğunu söyledi.

Depremden etkilenen kentlerin büyük ölçüde boşaldığını dile getiren Davutoğlu, kalan vatandaşların ise evlerine yakın noktalarda çadır kurmak istediğini aktararak “Çadır seferberliği şart” dedi.

Bölgede enkaz kaldırma çalışmalarının başladığını ve bu çalışmaların hassasiyetle yürütülmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Hala enkaz altında cenazeler var ve cenazelerin yakınları onları bir bütün olarak almanın telaşı içinde. Her bir insan bedeni kutsaldır. Bu çalışmalarda büyük özen gösterilmesi lazım” diye konuştu.

Afet Koordinasyon Merkezi’nde Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile görüştüğü bilgisini veren Davutoğlu, “Herkes büyük bir çabayla çalışıyor ancak vatandaşlarımızın birikimleri o enkazların altında. Çok özenle yürütülmesi gereken bir çalışma. Koordinasyon merkezindeki yetkililer enkazların tam anlamıyla kaldırılabilmesi için bir buçuk kamyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Ayrıca çevre felaketine yol açmamak açısından bu enkazların döküleceği yerler de dahil olmak üzere iyi bir şekilde planlanmalı. Alelacele bunları kaldırarak seçim öncesinde yeni bir inşaat faaliyeti yapıyor telaşına girmek doğru değil” ifadelerini kullandı.

Hatay’da meydana gelen hasarın büyük bölümünün ova kısmında gerçekleştiğine ve şehrin üst taraflarındaki hasarın daha az olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, şehir planlaması yapılırken bu gerçeğin göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yaptı. Davutoğlu, ilerleyen süreçte yapılacak imar faaliyetlerinin ‘bilimle barışık’ bir inşa sürecinin gerekli olduğunun altını çizdi.

Kültürel yıkım olan bir şehirde sadece inşaat düşünemezsiniz

Öte yandan Hatay’ı adım adım bildiğini ve kentteki kültürel dokunun da büyük oranda tahrip olduğunu gözlemlediğini bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antakya öyle bir yer ki; bütün Mezopotamya kültürü burada buluşuyor. Ulu Camii yıkılmış. Habib-i Neccar Camii yıkılmış. Ortodoks Kilisesi yıkılmış. Havra yıkılmış. Latin Kilisesi büyük hasar görmüş ve Medeniyet Korosu diye her zaman gururlar andığımız koronun yedi sanatçısı vefat etmiş. Kültürel bir yıkım da var. Kültürel yıkım olan şehirde sadece inşaat düşünmemek lazım. Bu şehir kültürünün de aynen insanları gibi korunması lazım. Hatay’ın, başta Antakya olmak üzere yeniden inşasının bir siyasi mesele değil büyük bir kültürel mesele olduğunu hepimizin fark etmesi lazım.”

 

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.