A1 Capital’in analizinde, küresel piyasalarda Çin’den gelen ekonomik verilerin desteğiyle hafif pozitif bir başlangıç beklendiği, ancak ABD tahvil faizlerindeki yüksek seyrin piyasalarda temkinli görünümü koruduğu belirtildi.
Bültende, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 5,23-5,24 seviyelerinde bulunduğu ve eylül ayında yaklaşık 50 baz puan yükselerek 2007’den bu yana görülen yüksek bölgelere yaklaştığı aktarıldı.
New York Borsası’nda ise önceki gün S&P 500 yüzde 0,2, Dow Jones yüzde 0,3 ve Nasdaq yüzde 0,1 geriledi.
Çin’de resmi imalat PMI verisinin 49,8’den 50,1’e, hizmet PMI’ın 49’dan 50,2’ye ve bileşik PMI’ın 49,5’ten 50,7’ye yükseldiğine dikkat çekildi. Özel sektör imalat göstergesi de 52,1 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
A1 Capital, verilerin üretim ve hizmet sektörlerinde 50 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla ekonomik aktivitenin taban oluşturduğu yönündeki beklentileri güçlendirdiğini, ancak bunun Çin ekonomisinin güçlü ve kalıcı bir büyüme dönemine girdiğini göstermediğini değerlendirdi.
ABD vadeli endekslerinde sınırlı toparlanma görüldüğünü belirten kurum, S&P 500 vadeli kontratının yaklaşık yüzde 0,16, Nasdaq vadeli kontratının ise yüzde 0,13 yükseldiğini aktardı. Avrupa’da Euro Stoxx 50 ve DAX vadeli endekslerinde yaklaşık yüzde 0,5, FTSE 100 vadeli endeksinde ise yüzde 0,4 artış kaydedildi.
Bültende, günün piyasa yönü açısından ABD’den gelecek ADP özel sektör istihdam verisi ile PCE enflasyon göstergesinin önem taşıdığı belirtildi.
A1 Capital, çekirdek PCE’nin beklentinin altında ve istihdam verisinin ılımlı gelmesi halinde tahvil faizleri ile doların gerileyebileceğini; buna karşılık yüksek PCE ve güçlü istihdam verilerinin Fed’in ekim ayında faiz artırabileceği beklentisini güçlendirebileceğini ifade etti.
ABD’de manşet PCE’nin aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,7; çekirdek PCE’nin aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,3 gelmesi bekleniyor. Kişisel harcamalarda ise yüzde 0,8 artış öngörülüyor.
Avrupa’da enflasyon verileri izlenecek
Avrupa tarafında Almanya, Fransa ve İtalya’nın eylül ayı öncü enflasyon verilerinin takip edileceği belirtildi. Almanya’da yıllık enflasyonun yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye yükselmesinin beklendiği kaydedildi.
A1 Capital, Almanya’da enflasyonun beklentileri aşması halinde euronun faiz artışı beklentileriyle desteklenebileceğini, ancak yükselen tahvil faizlerinin Avrupa hisse senetleri üzerinde baskı oluşturabileceğini değerlendirdi.
Borsa İstanbul açısından 30 Eylül’ün birden fazla işlemin aynı güne denk geldiği bir seans olduğuna dikkat çekildi. BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerindeki değişikliklere yönelik fon işlemlerinin tamamlanması, VİOP eylül vadeli kontratların sona ermesi ve ay sonu nedeniyle portföylerin yeniden dengelenmesinin işlem hacmi ile oynaklığı artırabileceği belirtildi.
A1 Capital, BIST’in kısa vadeli ana trendini aşağı yönlü olarak değerlendirirken, endeksin eylül ayında yaklaşık yüzde 15 değer kaybettiğini aktardı. BIST 100 için 12.000 seviyesi destek, 12.370-12.400 bölgesi ise ilk denge alanı olarak gösterildi. Endeksin satış baskısını azaltabilmesi için 12.370-12.400 bölgesinin yeniden kazanılması gerektiği belirtildi.
Türkiye’de bugün ağustos ayına ilişkin işsizlik ve dış ticaret verilerinin açıklanacağı, dış ticaret açığının 7,34 milyar dolardan yaklaşık 5,24 milyar dolara gerilemesinin beklendiği kaydedildi.
A1 Capital, BIST’in gün içindeki fiyatlamasında makroekonomik verilerin yanı sıra fon piyasasındaki likidite, petrol fiyatları, Türkiye’nin risk primi ve küresel tahvil faizlerinin de belirleyici olacağını belirtti.
Raporda ons altının 4.172 dolar civarında bulunduğu, değerli metalin jeopolitik riskler ve merkez bankalarının alımlarından destek görürken yüksek ABD tahvil faizleri ve güçlü dolar tarafından baskılandığı ifade edildi.
EUR/USD paritesinin 1,133 seviyesinde ve son 16 ayın düşük bölgelerine yakın olduğu belirtilirken, 1,13 seviyesi önemli eşik olarak gösterildi.
A1 Capital, ABD çekirdek PCE verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde paritede 1,13 seviyesinin altının, beklentilerin altında kalması durumunda ise 1,14 seviyesine doğru tepkinin gündeme gelebileceğini değerlendirdi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.