Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-16 11:14:44

Fx piyasalar

USD/TRY: Geçen hafta ABD'de enflasyonun Ekim 2021'den beri en düşük seviyeye çekilmesi Fed'in faiz artış döngüsünde sonlara yaklaştığı düşüncesini bir anlamda doğrulamış oldu ve piyasalar bundan destek buldu. Diğer taraftan, cuma günü başlayan bilanço sezonu da Amerikan piyasalarında pozitif havanın korunmasında etkili oldu. Dolar'daki güç kaybı ve tahvil getirilerindeki gerileme de geçtiğimiz hafta devam etti. Dolar endeksi (DXY), 6 Haziran'dan beri en düşük seviye olan 102,2'den haftayı tamamlarken 10 yıllık tahvil faizleri %3,43 seviyesinden haftayı kapattı. Bu haftaya bakıldığında ABD piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalıyken, Dünya Ekonomik Forumu bugün başlayacak ve hafta boyunca takip edilecek. ABD ÜFE, Fed üyelerinin sessiz dönem öncesi konuşmaları, Japonya TÜFE ve BOJ faiz kararı bu hafta takip edilecek diğer veriler. Yurtiçi tarafta ise TCMB tarafından Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı, katılımcıların, enflasyon beklentilerindeki belirgin iyileşme dikkat çekti. Bugün ise aralık bütçe dengesi verileri takip edilecek. Bu haftaki TCMB toplantısında ise Merkez Bankası'nın politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor. Fiyatlamalar tarafında;
önemli gelişmelere anlamlı bir tepki vermeyen ve sınırlı hareketler gösteren Dolar/TL'de benzer fiyatlamaların sürdüğünü izliyoruz. Şu aşamada kurda sınırlı hareketlerin devam etmesini beklerken, 18,74 - 18,83 arasında bant hareketi görülebilir.

EUR/USD: ABD TÜFE'nin aralık ayında yumuşamaya ve faiz artış  döngüsünün hız keseceğine işaret etmesi geçen hafta Dolar'da baskıya yol açtı. EURUSD de %1,7 oranında yükseliş kaydederek 1,0830 seviyesinden haftayı tamamladı. Bu hafta veri takvimi görece daha sakinken, para politikasında Fed'den agresif beklentilerin azalması ve ECB'den faiz artış döngüsünde devam eden beklentiler ile Avrupa'da düşen enerji fiyatları paritede yükseliş trendinin sürmesiyle sonuçlanabilir. Bugün ABD'de piyasalar Martin L. King günü dolayısıyla kapalı olacakken oynaklık biraz daha düşük kalabilir. Teknik seviyelere bakıldığında, yukarıda 1,0950 seviyesi ana direnç olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,0750 seviyesi destek konumunda.

XAU/USD: Geçen hafta ABD'de açıklanan ve yumuşama gösteren enflasyon verisi sonrasında Dolar'daki düşüşle birlikte değerli maden yükselişteydi. Ons Altın haftayı %2,9 gibi yüksek sayılabilecek bir primle 1.920 seviyesinden tamamladı. Faiz artırımında sona yaklaşan Fed'e karşın ECB gibi diğer majör merkez bankalarına yönelik faz artışında bir durulma şu aşamada beklenmiyor. Öte yandan, Çin'in açılma hikayesi ve Avrupa'da enerji fiyatlarındaki düşüş risk iştahını bir taraftan destekleyen etmenler. Bu gelişmeler çerçevesinde Dolar küresel çapta baskı altında kalmaya devam edebilir ki bu da Ons Altın için destekleyici. Bu kapsamda, haftaya baskı altında başlayan değerli madende düşüşler sınırlı kalabilir. Destek 1.908 ve 1.900 seviyelerinde. Yukarıda ise 1.935 yakın direnç olarak izlenebilir. Ana direnç ise 1.957 bölgesinde. Bugün ABD'de piyasaların kapalı olması nedeniyle oynaklık görece düşük kalabilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.