Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-02-25 09:24:50

Babacan: "Zaman alacak ama ülke bu yükün altından kalkacak"

Babacan, ülkede bir servet kaybı olduğunu belirterek, “İkincisi, bu işin devlet bütçesi üzerinde etkisi olacak. Üçüncüsü, cari açık ve ülkenin döviz ihtiyacı açısından bakılması gerekecek. Nihayetinde toplam finansman ihtiyacı açısından bakılması gerekecek. Bu sadece işin ekonomik perspektifi. Ekonomik perspektif bizim işimiz. Bunlar kolay. Biz inşallah seçimden sonra kolları sıvar yaparız, geçeriz. O işi kolay ve basit görüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Zaman alacak ama ülke bu yükün altından kalkacak”

“Zaman alacak ama ülke bu yükün altından kalkacak” diyen Babacan, “Ama bunların eline kalırsa zor. Düz yolda otobüsü deviren, 2018’den bu yana defalarca ekonomik kriz yaşatan bir hükümetin böylesine büyük ekonomik maliyetin altından kalkması, makroekonomik ve finansal açıdan doğru yönetmesini mümkün görmüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Deprem sonrası doğru yönetilmezse ekonomik krizler Türkiye’yi vurur”

Babacan, 1999 depreminden sonra Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinin olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Doğru yönetilmezse bu depremin arkasından da arka arkaya ekonomik krizler Türkiye’yi vurur. Bunun ülke için çok kötü sonuçları olur. Bunun nasıl yönetileceğini biz biliriz, ehil kadrolarla bu yapılır. Yapılacak çok iş var. Hepsi ehil kadro gerektiriyor. Öyle ‘Bu benim hemşerimdir. Bu, oğlumun damadının arkadaşıdır’ diye görevlendirmelerle çözülemez bu sorunlar.”

“Taze döviz kaynağına ihtiyaç var”

Depremden sonra ülkeyi ayağa kaldırmak için yatırımlar yapmanın gerekeceğini söyleyen Babacan,  “Diyelim ki iş makinesi çalışacak, bu döviz demek. İş makineleri mazot yakacak; döviz demek. İnşaat demiri kullanılacak; döviz demek. Çimento, beton kullanılacak; döviz demek. Dolayısıyla bu iş sadece iç finansmanla çözülmez. Ülkenin taze döviz kaynağına ihtiyacı var.” dedi.

“Dış finansmana da ihtiyaç var”

Babacan, Merkez Bankası’nın yedek akçelerinin sıfırlandığını ve döviz rezervlerinin eksi 65 milyar dolara gerilediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2001 krizinden de 2008-2009 krizinden de çıkışı yöneten ekibin başındaydım. Kimse kusura bakmasın, krizin nasıl yönetileceğini biliyoruz. Kadro olarak biliyoruz. Ülkenin neye ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Evet, iç finansmana ihtiyaç var ama dış finansmana da ihtiyaç var. Yeniden inşa ve cari açığı kapatmak için gerekli olan dövizi bir şekilde sağlaması gerekiyor.”

“Özellikle Antakya için özel bir program gerekiyor”

Ayrıca şehirlerin kültürel ve tarihsel mirasını da vurgulayan Babacan “Özellikle Antakya, tarih mirasımızın çok zengin olduğu, sosyal dokunun çok özel olduğu, binlerce yıllık tarihi olan, nice medeniyetlerin kurulduğu topraklar. Her bir ilçemizin, yöremizin özgün sosyal dokusunu, kültürünü yaşatacak şekilde ayağa kaldırılması gerekiyor. Özellikle Antakya için çok özel bir program uygulanması gerekiyor” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.