Reklam
Tarih : 2025-07-04 14:59:58

Alnus Yatırım'dan haftalık analiz

Alnus Yatırım’ın raporunda önceki haftada İran ve İsrail arasında ateşkes sağlanması ve ABD-Çin ticaret anlaşmasının imzalanmasının getirdiği olumlu rüzgarların etkisinin; hafta başında ABD-İngiltere ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle beraber küresel piyasalarda kendisini gösterdiği aktarıldı. Raporda şunlar kaydedildi:

“Salı gününe gelindiğinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın: Japonya’nın pirinç sıkıntısı çekmesine rağmen ABD’den temin etmediği gerekçesiyle bu ülkeye daha yüksek vergi uygulanması konusunda yaptığı tehdit piyasalarda moralleri bir miktar bozdu.

“ABD Hazine Bakanı Scott Bessent: ‘’Bu hafta önceliğimiz vergi tasarısı, ticaret anlaşmaları için görüşmelere haftaya başlayacağız’’ ifadelerini kullandı. Akşam saatlerinde senatoda yapılan oylamada 50-50 eşitlik ortaya çıkarken, Senato Başkanı sıfatıyla oy kullanan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in oyu ile yeni vergi tasarısı kabul edildi ve taslağın yeni halinin oylanması için dikkatler yeniden Temsilciler Meclisi’ne çevrildi. Perşembe akşamı Temsilciler Meclisi’nde de kabul edilen ABD’nin yeni vergi tasarısı, borç tavanı belirsizliğini aşamayan ülke için bütçe üzerinde oluşturması beklenen daha fazla açık ile risklerin artmasına neden oldu.

“Ticaret savaşları konusunda ABD yönetiminde bir çok yetkiliden açıklamalar gelirken, son olarak Başkan Trump’ın: Vietnam ile anlaştıklarını ve 10’ün üzerinde ülkeye de yüzde 10 ila yüzde 70 aralığında değişebilecek tarifeler konusunda mektup gönderdiklerini söylemesi kritikti. Hafta içerisinde ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın düzenlediği para politikası panelinde majör merkez bankalarının yetkililerinden gelen açıklamaları da takip ettik.

“Piyasaların özellikle dikkat kesildiği Fed Başkanı Jerome Powell: ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu ve para politikası ayarlaması için tarifelerin etkilerini de görmeleri gerektiğini yinelerken, önceki hafta Kongre’de dile getirdiği ‘FOMC üyelerinin çoğunun yılın ilerleyen zamanlarında faiz indirimi yapmanın uygun olacağını düşündüğüne’ dair söylemini tekrarladı. Bu hafta küresel ekonomik takvimde birçok veriyi takip ettik. Bunların içerisinde piyasaların sonucunu en çok merak ettiği veri seti: Cuma günkü ‘Bağımsızlık Günü’ tatili nedeniyle Perşembe’ye alınan ABD İş İstatistikleriydi. Burada manşette yer alan Tarım Dışı İstihdam; beklentilerin üzerinde gelirken, yüzde 4,3’e çıkması beklenen İşsizlik Oranı’nın da yüzde 4,1’e gerilemesiyle, zaman zaman açıklanan olumsuz verilere karşın ABD istihdam piyasasındaki güçlü görünümün devam ettiği ortaya çıktı.

“Bu hafta, yurt içi tarafta ise; Pazartesi günü içeriden gelen olumlu haber akışı ile Borsada bir ralli oluşurken, Salı günü bu hareketin devamı ile yaklaşık 3,5 ay aranın ardından 10 bin puan seviyesi aşıldı. Salı günü uluslararası bir ajansta yer alan: TCMB’nin, kredi kısıtlamalarını içeren makroihtiyati tedbirleri gevşetmeyi değerlendirdiğine dair haber akışı da içeride heyecana neden olan gelişmelerden bir tanesiydi.

“Yurt içi ekonomik takvimde, haftanın verisini perşembe günü takip ettik ve manşet verinin(TÜFE) yüzde 1,37 ile beklenti altında gelmesi ile BİST100 10.379 seviyesine kadar ulaştı. Yine, perşembe günü açıklanan haftalık verilere göre; TCMB’nin toplam brüt rezervleri 1,3 Milyar Dolar civarında azalırken, swap hariç net rezervler de 1,8 milyar dolar civarında azalış gösterdi.

Yeni haftada, 9 Temmuz’daki olası ticaret tarife tehdidi küresel çapta kritik olacak

“Önümüzdeki hafta, küresel çapta fiyatlamalar açısından; ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret tarifeleri konusunda ülkelere tanıdığı son tarih olan 9 Temmuz kritik olacak. Büyük ülkelerden Çin ve İngiltere ile anlaşıp, önde gelen ticaret partnerlerinden Kanada ile de görüşmelere başlayan Trump, henüz Avrupa Birliği ve Japonya ile anlaşmaya varamadı. Yine, tedarik zincirleri açısından önemli olan Vietnam ile varılan anlaşma sonrasında; Kamboçya gibi diğer ucuz üretim üslerinin durumu da merak ediliyor. Ticaret savaşlarının yanı sıra, jeopolitik risklerle ilgili gelişmeler ve açıklanacak ekonomik verileri de izleyeceğiz.

“İç tarafta ise, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel taraftan piyasalara etki edebilecek unsurların yanı sıra; bu hafta açıklanan enflasyon verileri sonrasında, 24 Temmuz’daki TCMB toplantısına dair oluşan beklentiler ile önemli veri ve haber akışlarını takipte olacağız.”

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.