Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-01-13 14:48:58

Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu, Amerika’da ‘Associate Fellow’ seçildi

Ülkemizdeki kadın akademisyenler dünya çapında başarılara imza atmaya devam ediyor. Son olarak TED Üniversitesi (TEDÜ) Lisansüstü Programlar Enstitüsü Müdürü ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu, akış kontrolü, akışkanlar dinamiği ve yüksek hızlı akışlar konularındaki çalışmalarıyla havacılık alanının gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) tarafından ‘Associate Fellow’ seçildi. Amerika’daki doktora çalışmaları sırasında Havacılık şirketi Boeing’in ve Amerikan Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Ofisi (AFOSR)’nin destekleriyle yürütülen proje kapsamında hipersonik sessiz hava tüneli tasarımlarını gerçekleştirmiş olan Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu, AIAA tarafından ‘Associate Fellow’ seçilen 100 kişi içinde ABD dışındaki ülkelerde yaşayan 5 kişiden biri oldu. Associate Fellow seçilen akademisyen ve havacılık sektörü çalışanlarına ödülleri 24 Ocak’ta Maryland’de düzenlenecek AIAA SciTech Forumu’nda takdim edilecek.

91 ülkeden 95 kurumsal ve 30 bin bireysel üyesiyle havacılık alanında dünyanın en büyük teknik organizasyonu olan AIAA’nın Başkanı Laura McGill, konuya dair yaptığı basın açıklamasında, “2023 yılı için ‘AIAA Associate Fellow’ olarak seçilen herkesi tebrik ediyorum. Seçilen tüm bilim insanları, havacılık alanında çok anlamlı ve etkisini gelecek dönemde de sürdürecek katkılarda bulundu. Yetkinliklerini ve yaratıcılıklarını kullanarak havacılık ve uzay camiasında ortaya çıkan karmaşık sorunlara çözümler ürettiler. Havacılığın gelişmesine tecrübeleri, adanmışlıkları ve hizmetleriyle örnek olurken, sektörün geleceğini de şekillendiriyorlar” dedi.

Amerika dışından seçilen 5 kişiden biri oldu

Türkiye’den 2023 AIAA Associate Fellow olarak seçilen TED Üniversitesi  Lisansüstü Programlar Enstitüsü Müdürü ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Havacılık alanında gerçekleştirdiğim projelerle ülkemizi globalde temsil ederek AIAA tarafından bu yıl Associate Fellow seçilen 100 kişiden biri ve Türkiye’den tek kişi olmaktan gurur duyuyorum. Hem bir araştırmacı hem de eğitimci olarak havacılık ve savunma konusundaki çalışmalarımı ve projelerimi halen sürdürüyorum. Bu konuları öğrencilere sevdirerek, yeni nesilleri makine ve havacılık konusunda yetiştirmeye devam edeceğim.”

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde tamamlayan Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu, ABD’deki Rutgers Üniversitesi’nde Makine ve Havacılık Mühendisliği alanında doktora yaptı. Amerikan Hava Kuvvetleri Akademisi’nde araştırma mühendisi olarak çalıştı. Türkiye’ye döndüğü 2008 yılından beri, sırasıyla TOBB ETÜ ve TED Üniversitesinde öğretim üyeliğinin yanında, TÜBİTAK, Savunma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, TUSAŞ gibi kuruluşların desteklediği projeleri yürüttü, Avrupa Birliği projelerinde görev aldı. Temiz Enerji alanında TOBB ETÜ Hidro Su Türbini Tasarım ve Test Merkezi’nin de kurucusu olan Prof. Dr. Selin Aradağ, ilk kez yerli imkanlarla bir hidroelektrik santralin tasarlanıp devreye alındığı MİLHES projesinde de yürütücülük yaptı. Halen TED Üniversitesinde Lisansüstü Programlar Enstitüsü Müdürü ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak sürdürdüğü görevlerinin yanında Enerji ve Havacılık konularındaki araştırmalarına ekibi ile birlikte devam etmektedir. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi baş editörü ve Tübitak USETEG danışma kurulu, Avrupa Birliği COST aksiyonu yürütme kurulu, Isı Bilimi ve Tekniği Derneği Yönetim Kurulu üyesidir.

© Copyright 2024 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.