Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2026-06-15 18:29:49

ABD-İran mutabakatı ve küresel veriler piyasalarda takip ediliyor

Ikon Menkul tarafından yayımlanan değerlendirmede, ABD-İran mutabakatına ve küresel piyasalardaki gelişmelere ilişkin başlıklar paylaşıldı.

ABD ile İran arasında bir mutabakat zaptı konusunda anlaşmaya varıldığı, Pakistan Başbakanı tarafından duyurularak imza töreninin 19 Haziran’da İsviçre’de yapılacağı ifade edildi. Anlaşma kapsamında Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerde askeri operasyonların derhal ve kalıcı olarak durdurulduğu belirtildi. Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılacağı, ABD’nin deniz ablukasının kaldırılmasına yönelik yetkinin de Trump tarafından verildiği aktarıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ise ABD-İran anlaşmasına rağmen İsrail’in Lübnan hükümlerine bağlı olmadığını ve Hizbullah’a karşı operasyonların sürdürüleceğini ifade ettiği kaydedildi.

Hindistan’ın Petronet şirketine ait bir LNG tankerinin bugün Hürmüz Boğazı’nı geçtiği, geminin üç aydan uzun süredir batı yakasında beklemesinin ardından doğuya yöneldiği bildirildi.

Ekonomik gelişmelerde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin azalmasının enflasyon üzerinde düşüş etkisi yaratabileceğini ancak iç fiyat baskılarının sürdüğünü ifade etti. ECB yetkilisi Kazaks, Euro Bölgesi’nde enflasyon risklerinin yukarı yönlü olmaya devam ettiğini ve gerektiğinde ECB’nin müdahaleye hazır olduğunu söyledi. ECB’den Nagel ise Temmuz ayı toplantısı için tüm seçeneklerin açık olduğunu belirtti.

Makroekonomik verilerde Kanada’da Nisan ayı imalat satışları yüzde 4,2 artış gösterdi ve beklenti olan yüzde 4,5’in altında kaldı. ABD’de ise Mayıs ayı sanayi üretimi yüzde 0,1 artış kaydetti ve beklenti olan yüzde 0,2’nin hafif altında gerçekleşti. Gelişmelerin piyasalar tarafından yakından takip edildiği ifade edildi.

 
 
  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 bultenat.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.